Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.03 vteřin. 
Výživa a stravování v těhotenství
ŠTĚPÁNKOVÁ, Petra
Bakalářská práce s názvem Výživa a stravování v těhotenství se zabývá definicí těhotenství, výživou před početím, energetickou potřebou a váhovým přírůstkem v těhotenství, výživou během gravidity, alternativními směry ve výživě během těhotenství a návykovými látkami v těhotenství. Výživa je nezbytnou součástí správného průběhu těhotenství, a je potřebná ke správnému vývoji plodu. V těhotenství je nutné se vyhýbat některým látkám, jako je například alkohol a těžké kovy v dravých rybách, protože mohou mít negativní vliv na celé těhotenství, ženu a dítě. V této práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaká je informovanost těhotných žen o výživě a druhým cílem bylo zjistit, jak se těhotné ženy během těhotenství stravují. První cíl byl dosažen pomocí kvantitativního výzkumu, konkrétně skrze dotazníkovou metodu a druhý cíl byl dosažen sběrem a analýzou jídelníčků od deseti těhotných respondentek. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 128 těhotných žen. Prostřednictvím výzkumu bylo zjištěno, že se respondentky o výživě v těhotenství nejvíce informují na internetu a nejméně informací získávají od nutričního terapeuta a lékaře. V jídelníčcích bylo zařazováno málo ovoce a zeleniny, a naopak bylo zařazováno hodně mléčných výrobků. Výživa je nezbytnou součástí celého života a to i v těhotenství. Proto by bylo vhodné těhotné ženy o výživě více informovat například prostřednictvím přednášek poskytovaných nutričním terapeutem.
Antropologický průzkum dětí na ZŠ z hlediska jejich stravovacích návyků
Dvořáková, Lucie ; Ehler, Edvard (vedoucí práce) ; Vančata, Václav (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na svačiny dětí staršího školního věku. Hlavním cílem práce je sumarizovat (shrnout) poznatky o školních svačinách dětí staršího školního věku. Dílčími cíli je vyhodnotit četnost a nutriční strukturu svačin dětí, zhodnotit energetickou vyváženost svačin dotazovaných dětí, vyhodnotit postup čili průběh přípravy svačin dětí, posoudit nutriční status respondentů. Práce je zpracována ve dvou částech, a to částí teoretickou a částí praktickou. Část teoretická představuje, a především sumarizuje poznatky týkající se zdravého stravování dětí staršího školního věku. Z tohoto důvodu se kapitoly věnují specifiku stravování dětí této cílové skupiny, rovněž také zásadám i chybám ve výživě těchto dětí, významu pyramidy výživy pro dětský věk, stravovacím zvyklostem dětí tohoto období. Praktická část se skládá ze tří částí. První část je věnována skladbě školních svačin a je zkoumána z analýzy stravovacích záznamů, které děti vyplňovaly a dále byly vyhodnoceny. Druhá část šetření se zaměřuje na analýzu rozhovoru s otevřenými otázkami. Poslední část se věnuje antropometrickému šetření žáků za pomoci váhy a měření výšky dětí. Výzkumný vzorek tvoří žáci 6.-9. tříd základní školy, tedy žáci staršího školního věku.
Stravování dětí mladšího školního věku ve vztahu k prostředí vybrané základní školy
Vanya, Ondřej ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce poskytuje informace o stravování dětí mladšího školního věku se zaměřením na stravování během dopoledne ve škole. Tato věková skupina má jistá výživová specifika, která je nutno dodržovat. Teoretická část práce obsahuje nejdůležitější informace o této problematice. Praktická část je věnována výzkumnému šetření na vybrané základní škole, které je zaměřeno na zjištění stravování žáků prvního stupně, vztah učitelek ke stravování žáků a celkové působení školního prostředí na stravování dětí.
Komentovaný překlad textu La evolución de la alimentación y la gastronomía en España, napsal Ismal Díaz Yubero, člen Královsé gastronomicé akademie. Odkaz: http: www.bne.es/es/Micrositios/Exposiciones/Cocina/documentos/cocina_estudios_4.pdf
Albertová, Eva ; Charvátová, Anežka (vedoucí práce) ; Obdržálková, Vanda (oponent)
Tato bakalářská práce je rozdělena na část praktickou a část teoretickou. Část praktická se věnuje překladu vybraného textu ze španělštiny do češtiny. Pro překlad byla vybrána studie o vývoji španělského stravování a gastronomie, kterou napsal Ismael Díaz Yubero. Publikována byla v roce 2010 společně s dalšími studiemi v knize La Cocina en su tinta, doprovázející stejnojmennou výstavu konanou pod záštitou Španělské národní knihovny. V teoretické části jsou probírány přístupy, které byly využity pro vytvoření překladu. Překladatelská analýza se soustřeďuje na charakteristiku původního textu a jeho jazyka, na problémy, které nastaly při tvorbě překladu, a na jejich následné řešení. Hlavní prioritou této práce je funkčně převést obsah studie pro čtenáře z českého prostředí s využitím adekvátních stylistických prostředků.
Regional gastronomy of France d'Oïl
Svobodová, Denisa ; Jančík, Jiří (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Název bakalářské práce: Regionální gastronomie Francie dʼOïl Klíčová slova: gastronomie, kuchyně, region, speciality, potravina, značka Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá regionální gastronomií Francie, konkrétně části dʼOïl. V jednotlivých kapitolách jsou popsány samotné produkty, ale i speciality daných oblastí. Práce dále zkoumá gastronomii jako kulturní fenomén v životě Francouzů a jejich stravovací návyky. Vedle regionálních potravin jsou přiblíženy potravinářské značky a jejich důležitost při výběru potravin. Na základě vlastní rešerše bakalářská práce popisuje postavení francouzské gastronomie v České republice a povědomí Čechů o francouzských specialitách.
Změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století
Svobodová, Bára ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Zaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.